Саудитският престолонаследник Мохаммад бин Салман е имал план да убие чичо

...
Саудитският престолонаследник Мохаммад бин Салман е имал план да убие чичо
Коментари Харесай

Вторият в разузнаването в Рияд: Саудитският престолонаследник заплашвал да убие чичо си крал Абдула |

Саудитският престолонаследник Мохаммад бин Салман е имал проект да убие чичо си - крал Абдула, разкри някогашният почитан чиновник по сигурността в Рияд - Саийд ал-Джабри.

В изявление за предаването той разкрива, че Мохаммад бин Салман нееднократно е приказвал за убийството на чичо си. Ал-Джабри твърди, че разполага и със запис от един от тези диалози, воден преди крал Салман да поеме властта.

Той разкрива, че през 2014 година Мохаммад бин Салман се е похвалил, че ще убие чичо си - крал Абдула, с цел да си проправи път на татко си към трона. 

„ Искам да убия крал Абдула. Получих токсичен пръстен от Русия. Достатъчно ми е единствено да се здрависвам с него и той ще свърши “, цитира го ал-Джабри. По думите му въпросът е решен вътре в кралското семейство без да се намесват управляващите.

Година по-късно той умира от естествена гибел, като тронът поема крал Салман. Синът му официално получава купата престолонаследник, идваща и  с водеща роля в правителството и респективно - във властта.

Защо разкритията идват в този момент?

Саийд ал-Джабри е сътрудничел на Съединени американски щати в битката с тероризма и следствията за връзката на Саудитска Арабия. Това е и повода, заради която риядски съд му издаде присъда.

През 2010 година той съдействал за прекъсването на опит за атентат. Тогава Ал-Кайда се пробвала да скрие взривни устройства в принтери, превозени със самолети в Съединени американски щати. По думите на американски почитан източник ал-Джабри е избавил десетки животи, предотвратявайки редица опити за терористични актове.

В момента той живее в заточение в Канада, до момента в който обаче двете му деца са в арестите в Саудитска Арабия. Задържането им е следващия опит на Рияд да върне в страната някогашния чиновник.

Нещо повече, твърди се, че и доведения наследник на ал-Джабри е задържан в трета страна и изпратен в саудитски затвор.

Ал-Джабри обаче споделя, че в случай че се върне в страната си, той и цялото му семейство ще бъдат убити или задържани без присъда. Това е и повода той да направи вчерашните разкрития, а по-късно, от ефира на CBS, да заплаши престолонаследника, че в случай че нещо му се случи, записите с доказателства ще бъдат публикувани.

Последва и реакция от Саудитска Арабия. Според Рияд ал-Джабри е „ дискредитиран някогашен държавен чиновник с дълга история и опит в разпространяването на измислици, целящи да прикрият е финансовите закононарушения, които е направил “.  Правителството насочи претенции за екстрадиция, потвърждавайки, че той е търсен за корупция.

62-годишният Ал-Джабри твърди, че престолонаследникът няма да спре, до момента в който „ не го види мъртъв “, тъй като „ се опасява от информацията му “. Той разказва принц Мохаммад като „ умопобъркан, палач “.

Сборният облик на престолонаследника

Образът на Мохаммад бин Салман е извънредно противоречив. Според последователите на кралското семейство и по-младите саудитци престолонаследникът ще модернизира страната и ще я изведе от консерватизма.

Този му позитивен облик се дължи най-много на опцията дамите в страната да карат и позволението за осъществяване на концерти.

Престолонаследникът обаче е и остро подложен на критика, поради случаи на принуждение и зверства против критиците му. 

В края на февруари, че той  е одобрил интервенция за залавяне или очистване на журналиста Джамал Хашоги, който беше погубен, а тялото му бе разчленено в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР